Teknoloji

Dünyayı yutabilir mi? Sibirya’nın “yeraltına açılan kapısı” büyüyor

Sibirya’nın donmuş toprakları, dünyaya ilginç bir sürpriz hazırlıyor. 1991 yılında keşfedilen bir göçük o günden bugüne kadar hızla büyümeye devam etti. “Yeraltına açılan kapı” olarak isimlendirilen göçük şimdiden bir kasabayı yutacak boyutlara ulaştı ve büyümeye de devam ediyor.

Batagaika Krateri olarak bilinen devasa çukur, aslında Sibirya’nın donmuş toprağının erimesi ve eridikçe içine doğru çökmesiyle oluşuyor. Toprak çöktükçe, kenarda kalan toprak hava ile temas ederek erimeye devam ediyor. Böylece giderek genişleyen bir yapıda çökmeye devam ediyor. Bu çöküntünün onlarca metre derinlikte olması ise bu çukuru büyük bir tehlikeye dönüştürüyor.

Dünyanın en uzak ve ıssız köşelerinden Sibirya’da, ormanlık bir alandaki donmuş toprağın kendi içine çökmesi ilk bakışta büyük bir sorun gibi görünmeyebilir ancak bu toprak yapısı çöktükçe, toprağın içinde donmuş şekilde duran metan gazı da atmosfere karışıyor.

Bu gaz hem zehirli, hem de atmosferin ısınmasına neden oluyor. Atmosfer ısındıkça da, daha fazla buzul eriyor, daha fazla donmuş toprak eriyor, okyanus suları daha fazla ısınıyor ve hem okyanusların hem de toprağın altındaki donmuş metan daha fazla çözünüp atmosfere karışıyor. Bu felaket döngüsünü durdurabilecek bir güç de bulunmuyor.

Zombi virüsler dünyaya geri dönüyor

Çukurun boyutları küçükken ortaya çıkan metan gazı sorun olmayabilir ama bu çukur giderek büyüdüğü için atmosfere salınan gazın ne zaman duracağı tahmin edilemiyor.

Bu arada, toprağın içinde 650 bin yıldır donmuş halde olan ve daha önce insanoğluyla hiç karşılaşmamış virüslerin ve bakterilerin de ortaya çıkması gibi problemleri listeye henüz eklemedik bile. Yani atalarımızın ve vücudumuzun hiç görmediği, hiç bilmediği, bağışıklık sistemimizin haberinin bile olmadığı virüsler bu çukurun dibinde kaynaşıyor olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu