Sağlık

Uzman Diyetisyen Taylan Kümeli Dünya Ton Balığı Günü’nde sağlıklı beslenmenin temel noktalarına değindi Ton balığı sağlıklı yaşamı destekler

Türkiye’yi ton balığı ile tanıştıran Dardanel, 2 Mayıs Dünya Ton Balığı Günü’nü kutluyor. Deniz ürünlerinin ülkemiz sofralarında daha fazla yer alması için çalışan Dardanel, bu özel günde ton balığının sağlıklı beslenmedeki yeri ve değerine dikkat çekiyor. Ton balığı doğal ve pratik bir protein kaynağı olmasının yanı sıra sistematik tüketildiğinde kalp ve beyin sağlığına olumlu etki yaparken, hastalıklardan korunmaya yardımcı olur.

Ton balığının hem insan sağlığına katkısına hem de üretimi ve tüketiminin sürdürülebilir olması gerektiğine dikkat çeken Dardanel, Dünya Ton Balığı Günü’nü kutluyor. Türkiye’yi ton balığı ile tanıştıran Dardanel; Atlantik ve Hint okyanuslarının berrak sularında yetişen balıklardan seçilen eserlerle sağlıklı beslenmeye önem verenleri buluşturuyor.

Dünyanın en sevilen ve tüketilen balığı olan ton balığının biyolojik ve ekonomik değerine ve sürdürülebilir denizciliğe dikkat çekmek amacıyla her yıl 2 Mayıs Dünya Ton Balığı Günü kutlanıyor. 39 yıldır ülkemizde sofralarda Dardanel kalitesi ve güvencesiyle yer alan ton balığı; Lezzetinin yanı sıra besin maliyetinin yüksek olması ve sağlık açısından faydaları nedeniyle tercih edilmektedir. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek olan ton balığı, sadece okyanusların berrak sularında yetişen ve doğal avlanma yoluyla avlanan balıklarda bulunan selenyum mineralini ve kompleks yağ asitlerini içerir.

Günlük protein ihtiyacının %47’sini karşılar.

Doğal bir protein ve Omega 3 kaynağı olan Çanakkale ton balığı 100 gram tüketildiğinde günlük protein ihtiyacının %47’sini karşılar. Ton balığı, aynı zamanda bağışıklık sistemini, vücut ve zihin sağlığını destekleyen mineraller olan Omega-3 ve selenyumu yüksek oranda içerir. Bir kutu Zeytinyağlı Çanakkale ton balığı 101 mg Omega-3 içerir. %100 doğal olan ve hiçbir koruyucu ya da katkı maddesi içermeyen Çanakkale ton balığı, çeşidine göre sadece ton balığı, yağ, su ve az miktarda tuz içermektedir.

Kümelenmiş; “Ton balığı sağlıklı yaşam listemizde önemli bir yere sahip”

Düzenli uyku, bol egzersiz ve bol su tüketimi sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasındadır. Uzman Diyetisyen Taylan Küme,“Bağışıklığa katkı sağlayan, doğal protein, Omega 3, vitamin ve mineraller açısından zengin olan zeytinyağlı ton balığı bu listede çok önemli bir yer tutuyor” diyor.

Özellikle zeytinyağlı ton balığının çok değerli bir besin grubu olduğunu söyleyen Kümeli, sözlerini şöyle sürdürüyor: Beslenmenin temel taşlarından biridir. Ton balığı, kolay ulaşılabilir ve pişmeye hazır bir ürün olması açısından da oldukça pratik bir protein kaynağıdır. Ayrıca günlük 100 ila 300 gram ton balığını zeytinyağı ile birlikte tükettiğimizde adeta almamız gereken Omega 3 önlemlerinin birçoğunu almış oluyoruz. Bilimsel çalışmalar, zeytinyağlı ton balığının kalp ve beyin sağlığını desteklediğini, kemikleri güçlendirdiğini ve daha birçok faydası olduğunu ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme için böylesine güçlü bir içeriğe sahip olan zeytinyağlı ton balığının sofralarımızdan eksik edilmemesi gerektiğinin altını çizmek isterim. Herkese sağlıklı bir Dünya Ton Balığı Günü diliyorum.”

Doğal yaşam alanlarını korur

Friend of the Sea ve Dolphin Safe gibi çevre dostu belgelere sahip olan Dardanel, Dünya Ton Balığı Günü’nde de sürdürülebilir üretim ve tüketimin değerine dikkat çekiyor. Dardanel, deniz eserlerinin sağlığa katkısını sürdürülebilir kılmak için üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle çalışmalarına devam ediyor. Balığını Sorgula uygulamasıyla da tüketicileri bilinçlendirerek balıkların doğal yaşam alanlarının korunmasına destek olunmasını sağlıyor. Uygulama sayesinde tüketicilerin avın hangi aşamada olduğunu, türünü ve hangi gemilerle taşındığını takip edebilmesini sağlıyor. Sitede yer alan “Balığını Sorgula” bölümünden her kutuya özel Çanakkale kutularının üzerindeki kodu girerek balıkların nerede tutulduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.

Taylan Kümesinden Dünya Ton Balığı Gününe Özel Açıklama “Ton Balıklı Avokado Sandal”

Malzemeler:

•1 paket Zeytinyağlı Dardanel Ton Balığı

1 olgun avokado

2-3 parça buğulanmış kuşkonmaz

2 yemek kaşığı haşlanmış kinoa

•Yeşillik

limon, tuz, karabiber

Yapılışı:

Avokadoyu ortadan ikiye kesin ve içini kaşıkla çıkarın. (*kabukları atmayın kase olarak kullanacağız) Avokado, ton balığı, haşlanmış kinoa ve yeşillikleri bir kapta karıştırın. Limon, tuz ve karabiber ekleyin. Avokado kabuklarını kullanarak hazırladığınız karışımı kase şeklinde doldurun. Buğulanmış kuşkonmaz ile süsleyin. Afiyet olsun.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

reyhanli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu